Skritt mot Athen

Se: StepstoAthens – project. Facebook.
Vi må bygge fremtidens samfunn med fortidens kunnskap. Skritt mot Athen er et demokratisk utviklings-pilgrimsprosjekt. Verdens feteste; mest historisk aktuelle og komplette prosjekt. For å bli best bør man vite hvordan. Tøft og krevende program i sin helhet, men du velger hva du vil være med på.

For bedrifter, ledere, skoleledelse/lærere, familier m. sønner og døtre minst 18 år gml, og enkeltpersoner.

Marathon – Plataea – Athen; første uken i september, avreise tirsdag – hjem; evt tirsdag, du bestemmer selv. Selve prosjektet starter onsdag 03.09. på morgen/formiddag på Marathon. Ferdig på kveld i Athen, 08.09. Men, de som kan samles/treffes på Marathon-stranden/taverna og bading for å bli litt kjent, tirsdag 02.09. ettermiddag/kveld.
Målsetting for turen:
– Få et godt innblikk i antikkens kultur. – Få forståelse for hvordan dette er relevant for individ, politikk, bedrift, skole og samfunn også i dag. Få følelse med det fysiske slitet og prestasjonen(e) de hadde, i tillegg til å danne ideene for vår kulturelle vugge. Dagens kunnskap om dette samfunnet er nærmest parodisk.

Dette er hovedstedene på turen: Theben hvor vi bor 3 døgn, meget viktig by i gresk historie og kultur. Musenes dal, etter; gr. ai mousai; tenkende: Et av de aller viktigste stedene for igangsetting og utviklingen av vår felles europeiske kultur og tenkning. På Marathon, Thermophylene, Plataea, og Khaeronea snakker vi om historien og slagene. Hva hadde skjedd militært og mentalt i de ca 150 årene; Marathon – Khaeronea; mellom seire og tap?    Så til Athen!

Valget av gådistansen Plataea -Athen, er at Plataeas menn -alliert med Athen- gikk til Marathon for å stoppe perserne som skulle knuse Hellas. Denne turen gir deg litt av følelsen av antikkens bestrebelse og krav til styrke og utholdenhet. Gåtempo i snitt på 5 kmt, over 4 mil, korte pauser, men 1 time midt på dagen/spise på taverna. Helst bære egen sekk. Et poeng å pakke etter fornuft/minimum av hva man trenger. Hør på lederen vedrørende forberedelser. Varighet 10-12 timer, inkl pauser. Transport hvis ønskelig/nødvendig. Dette er «kun» ca. halvveis til Marathon. Dette er forut/før slaget for det løpet Pheidippides gjorde da han løp til Athen for å melde om seieren. Han skal ha falt død om av utmattelse. Det tviler jeg på, for bak ham kom ca 10.000 mann gående i full utrustning for å beskytte byen, … historien fortsetter der nede. 🙂

Marathon (Bilde): Det historisk korrekte tidspunktet for Marathon-slaget var første uken i september. Vi går lørdagen fra Plataea ca kl. 08.30. Det var særlig varmt på vår gåtur 1. helgen i september 2024; ca 36-38 c i skyggen midt på dagen. På grensen til hva en «vanlig» kropp kan tåle. Men, inntil litt over halvveis er det uproblematisk å bryte. Man hentes da med bil (Kostas).

Om datoene for å ro Olympias passer; triremen/krigsskipet som er en kopi fra denne tiden, berømt for slaget ved Salamis, så blir det også et tilbud på turen. Disse datoene er klare i mars, bestemt av den greske marinen.

Kostnad: Bedrift eller privat? Skoleledere/lærere, eller andre typer ledere? Her er det forskjellige behov og ønsker. Du bestiller fly og hotel selv, med veiledning av meg. 

Før avreise, les boken i link her, da vi går gjennom bakgrunnen og utviklingen for denne tenkningen som dannet vår kulturelle vugge.: Anders Peter Petersen: Bøker, lydbøker og e-bøker – Norli Bokhandel

Turen setter fokus på kunnskap og holdninger som lå til grunn for demokratiets utvikling. Her var en forventning til at mennesket kunne, at det var dugelig; et positivt menneskesyn. Skipet ble gjerne brukt som bilde på hvordan borgere og ledelse burde fungere i samarbeid, og kompetansens betydning. 

Med den fysisk tilstedeværelse i dette kulturelle og historiske kjerneområdet for utvikling mot vår kulturelle vugge, presenteres tenkning og historie. Historien er dramatisk, og tenkning, utvikling og kommunikasjons-kunnskapen bedre enn den vi enda har i dag, i pedagogikk, politikk og organisasjon. Vi besøker vår kulturs absolutte utgangspunkter, der vi følger den historiske linjen frem mot Athens demokratiske slutt. Hva, hvor, hvordan?

«Som selvutnevnt ekspedisjonslege på pilgrimsvandring i gamle Hellas, var det flott å gå lange turer i historisk natur, i sommertemperatur rundt 25-30 grader. Sekkene var litt tunge, men jeg hadde sikret meg ved å sende sekken med taxi på den lengste turen, i steden for å bære alt på ryggen. Vi fikk i oss væske og salt, og når noen tømte seg litt for mye for krefter, så kom de fint til hektene igjen, ved å få kjølt ned hodet med kaldt vann på hodet, og ved å legge kalde vannflasker på sidene av halsen for å kjøle ned blodet til hodet. 
Noen sprekinger var jo helt klart sprekere enn oss andre, men alt i alt var det en flott tur med compeed mot gnagsår. Anbefaler å bruke glatte, tynn strømper som ikke gnager, og inngåtte joggesko. En annen stil enn hytte-til-hytte med Den Norske Turistforening. Jeg var ikke forberedt på at føttene hovner i varmen, og en av de erfarne Hellas-kjennerne anbefalte stramme sokker som marathon-løpere bruker. Det får vi ta med neste gang!
Med vennlig hilsen «fastlege»
«Det var ein kanon tur i fjor, og eg har lyst på fleire turer»    
«Jeg synes dette var en veldig givende tur. En sosial tur der du blir kjent med både dine felles reisende og persere, spartanere, grekere, filosofer og greske guder. Man ble fort kjent med alle de andre gjennom felles middager og samlinger over noen øl. Hellas er fantastisk og det å kunne få vite mer om det som skjedde for 2300-2800 år siden er utrolig givende når du er der alt skjedde. En annerledes opplevelse med kunnskapsrik og engasjert reiseleder.»
«En viktig erfaring fra denne turen (dannelsesturen), var å oppdage hvor relevant og aktuelt de gamle grekernes kunnskap om samfunnet er for den tiden vi lever i dag».
«Turen til Hellas sammen med Anders som turleder var spennende og innholdsrik. Han er kunnskapsrik, og formidlet informasjonen på en flott måte. Det å avslutte turen på Akropolis var bare helt topp.»

Takk! 🙂

Battle Of Plataea Map